Historie TC Everlo

TC Everlo opgericht in 1984
TC Everlo opgericht in 1984

Toer Club Everlo is “opgericht” in 1984 bij café Dotje. Een aantal enthousiastelingen vonden elkaar door te stoppen met de voetbalsport en hiervoor in de plaats met elkaar te gaan fietsen. Mannen van het eerste uur waren Lei Houtappels, Hay Backus, Jac Reijnders en Theo Janssen. Aanvankelijk was er nog niet een echt bestuur; onderling werd er van alles geregeld en afgesproken. De mannen van het eerste uur vormden zo ook het bestuur met Hay Backus als voorzitter. Er werden  al vrij snel de eerste sponsors gevonden: Pierke en Janssen-Fietsin (Wiel Janssen, fietsenzaak in Tegelen).

De eerste jaren werd wekelijks op 3 momenten gefietst en groeide het ledental naar ruim 20.  


Een eigen gefabriceerde fietskar
Een eigen gefabriceerde fietskar

Voor de verschillende tochten die ondernomen werden werd met eigen laswerk een fietskar gefabriceerd, zodat het vervoer gemakkelijker te regelen was: echt teamwork!

Vertrek bij Pierke
Vertrek bij Pierke

In deze tijd waren nog geen verschillende groepen waarin gefietst werd; men startte samen, fietste samen en kwam samen thuis. Dit motto geldt overigens nog steeds binnen de vereniging: wie samen op pad gaat, eindigt ook samen!

Op de foto met de nieuwe sponsor
Op de foto met de nieuwe sponsor

In 1993 neemt Henk Coolen het voorzitterschap over. Het ledental groeide gestaag en er werd zelfs even besloten tot een ledenstop. Er is ook al 1 vrouwelijk lid! Als enige sponsor fungeert dan al enige jaren Theo Bos, eigenaar van de plaatselijke rijwielzaak.

Vermeldenswaard is ook dat het dragen van een helm verplicht wordt in 1996. Vanaf 1997 wordt het fietsen in drie groepen geïntroduceerd.

Clubkampioenschappen op de baan in Baarlo
Clubkampioenschappen op de baan in Baarlo

In deze jaren wordt er naast de jaarlijkse toertochten, clubkampioenschappen ook al een ATB-kampioenschap georganiseerd, er zijn survival-weekends, fietsvakanties en gezinsfietstochten. In 1999 werd gestart met een jaarlijkse tandemtocht voor visueel gehandicapten; dit heeft een tiental jaren plaatsgevonden.

Fietsweekend met aanhang
Fietsweekend met aanhang

In 2004 wordt Jac Coopmans de nieuwe voorzitter, hetgeen hij tot op heden nog steeds is. TC Everlo sluit zich in 2005 aan bij de NTFU. Het sponsorschap van Theo en Martha Bos stopt in 2003 wanneer ze met hun zaak stoppen. Geen nood, er worden vrij snel nieuwe sponsors gevonden: Slagerij Rutten, Fred Engels Schilderwerken en Wielerhuis Liessel. Het ledental stijgt naar 55, inclusief een aantal dames!

TC Everlo is inmiddels bekend in de regio, want in 2009 wordt de club betrokken bij het eerste overleg over samenwerking tussen de verschillende wielerclubs in de regio. Het updaten van de 1e website die door Henk Coolen was gemaakt wordt door enkele clubleden onder handen genomen. In deze periode wordt ook gestart met deelnemen aan Rundje Koeberg: TC Everlo neemt het MTB-onderdeel voor haar rekening. 

Fietsweekend Valkenburg
Fietsweekend Valkenburg

In 20011 wordt een nieuw sponsorcontract afgesloten met de fa. Reynen, Wilms en Vaessen en alle leden worden voorzien van een nieuwe outfit, waarin de kleuren rood, wit en zwart overheersen.

Start2Bike diploma is binnen!
Start2Bike diploma is binnen!

Vanaf 2014 is er een extra wielermogelijkheid: op dinsdagavonden mag gebruik worden gemaakt van de wielerbaan op het Thyascomplex. Naast een extra trainingsmogelijkheid  voor de leden, wordt hier momenteel 2 x per jaar Start2Bike georganiseerd voor beginnende racefietsers en mountainbikers.

De groei van het aantal leden zorgt er ook voor dat de veiligheid meerdere malen op de agenda van de ALV staat. Een van de uitkomsten hiervan is dat groepsgrootte gelimiteerd is op 14 leden. Ook is er een routecommissie in het leven geroepen. Enkele leden zorgen er voor dat er wekelijks routes beschikbaar zijn voor de verschillende groepen waarin gefietst wordt.

In 2017 stopt de fa. Reynen als hoofdsponsor en haar plaats wordt ingenomen door Van Wijnen. Weer nieuwe tenues dus: rood, wit en zwart. Het ledental komt voor het eerst uit boven de 100 leden! De “corona-jaren” hebben hier zeker een bijdrage aan geleverd.