Verslag fietsvakantie Calpe Oktober 2021

Calpe 
Calpe 

 

Deze fietsvakantie stond eigenlijk gepland in april 2020 maar door de corona verzet naar najaar 2020. Ook dit ging helaas niet door en nu in oktober 2021 kregen we eindelijk groen licht om te vertrekken.

Het uiteindelijke reisgezelschap bestond uit 6 coureurs; Stefan, Leon, Hans, Jos. B, Leo en Jos R.

 

Dag 1

De reisdag op zaterdag 9 oktober begon gelijk met vertraging vanwege de mist in Eindhoven.

Maar gelukkig konden wij na een uur toch vertrekken richting Alicante. 

Hier stond de taxi al klaar en konden wij gelijk door naar ons hotel in Calpe.

In Calpe bleek er net een wolkbreuk te hebben plaatsgevonden en de wegen waren zeiknat. Dat hadden wij weer dachten we nog maar gelukkig was dit de enige regen van de hele week.

Snel een hapje eten en de huurfietsen ophalen bij Vuelta Turistica. Om 15:00 uur zaten we op de fiets voor ons 1e ritje. Er hingen nog een paar dreigende wolken boven de 1e beklimming van de dag, Coll de Rates, gelukkig bleef het alleen bij een dreiging en konden we moe maar voldaan terug kijken op onze 1e dag. 

Afstand: 76 km en 1287 hm.

 

Even uitblazen op het terras 
Even uitblazen op het terras 

Dag 2

Om 8:00 uur stond iedereen bij de eetzaal voor het ontbijt om de buikjes weer te vullen. 

Het ritueel s ’morgens was overigens elke morgen hetzelfde 8:00 uur ontbijt en rond 9:45 uur op de fiets. 

Deze dag stonden er 4 beklimmingen op het programma; La Fustera, Vall d’Ebo, Muro de Tollos en Collado de Bixauca. De eerste klim werd vlotjes genomen, de volgende was Vall d’Ebo 8 km en 6% een van de mooiere beklimmingen in deze omgeving. Na deze 2 beklimmingen en 70 km verder stond de pauze gepland in het bergdorpje Alcala de la Jovada. Op een zonnig terras werden de Bucadillo’s tuna of Jamon genuttigd met café con leche of americano. 

Na het vullen van de bidons werd de rit weer voortgezet. De eerstvolgende klim was Muro de Tollos. Volgens de cijfers niet zo’n moeilijke klim, 4 km en 6%. Maar de laatste 500 meter zitten er toch stukken bij die de 16-17% aantikken en dat voelt toch niet zo prettig vlak na de pauze. Nadat we de klim naar Collado de Bixauca ook voltooid hadden stond de teller op 100 km. De resterende kilometers waren vanaf hier grotendeels bergaf.

Om 16:15 uur waren we terug bij ons hotel AR Diamante Beach in Calpe.

Afstand: 139 km en 2500hm.

  

Hoogteprofiel van de Bernia 
Hoogteprofiel van de Bernia 

Dag 3

Deze dag stond een beklimming op het programma die nog niemand van ons had gereden terwijl we er al 4 jaar komen in dit fietswalhalla. De Bernia (vanuit Altea)Een klim van 5 km en gemiddeld 12% met stukken van boven de 20%!!

Verder stond ons nog te wachten de klim naar Guadalest, Abdet, Port de Confrides, Port de Tudons en Finestrat

Na 18 kilometer begon al de klim naar Sierra de Bernia. Hij is maar 5 kilometer lang maar lijkt eindeloos te duren. Het eerste gedeelte is goed te doen maar de laatste 3 km is het alleen maar harken om boven te komen. Er zitten meerdere stukken in van 20% en dan vlakt het weer even af naar 14% waar je weer even op adem kunt komen. Het wegdek is in 2020 heraangelegd omdat de 4e etappe in de ronde van Valencia hier finishte en is dus in zeer goede staat. Het prachtige uitzicht boven maken het afzien meer dan de moeite waard. 

Omdat dit een doodlopende weg is moest er afgedaald worden over dezelfde weg, de schijfremmen werden hier goed getest. Stefan had zelfs de remblokjes van de achterrem helemaal op geremd waardoor hij verder moest met alleen de voorrem.

De rit werd voortgezet richting Confrides een lange goed lopende klim van 8 kilometer en 5%.

Na 77 km kwamen wij terecht op onze pauzeplaats in Penaguila. Helaas kon je hier alleen wat eten bestellen als je ook gereserveerd had. Dan alleen maar wat koffie, cola en water.

Besloten werd om verderop een andere pauze plaatst op te zoeken. Eerst maar weer eens klimmen naar Port de Tudons op 1025m hoogte, het dak van deze week. Hierna een lange afdaling richting Finestrat waar we nog even een terras opzoeken waar wel wat eten te bestellen is.

Vervolgens gaat het nog 3 kilometer bergop maar dan gaan de laatste 35 kilometer in dalende lijn terug naar Calpe.

Afstand 143 km en 3330 hm.

 

 

Harken om de top van Bernia te bereiken! 
Harken om de top van Bernia te bereiken! 

 

Dag 4

Vandaag een welverdiend koffieritje. Om 10:00 uur vertrekken wij langs de kust via Moraira naar het havenstadje Denia om van daaruit weer via het binnenland terug te fietsen.

Vlakbij het plaatsje Benidoleig is onze koffiestop waar wij genietend aan het zwembad onze koffie met broodjes heerlijk laten smaken.

Afstand 108 km en 1287 hm.

 

 

Dag 5

De langste rit van deze week met 6 beklimmingen. Finestrat, Port de Tudons, Confrides, Gaudalest, Tarbena en Coll de Rates.

Om 9:30 uur vertrekken we via Altea naar Finestrat onze eerste beklimming (opwarmertje). Na een kleine afdaling volgt al spoedig de langste klim van de dag 15 km en gemiddeld 5% naar Port de Tudons op 1025 m. Dit is de klim vanuit de zuidzijde, de noordzijde hebben wij op dag 3 al beklommen. Na een 50 minuten klimmen gaat het via Confrides naar Gaudalest waar ook de pauzeplaats is.

Vervolgens gaat het via de CV-70, een doorgaande weg naar Benidorm, bergafwaarts. De snelheden lopen hard op tot wel 83 km/u. Via Callossa gaat het weer bergopwaarts richting Tarbena. Na een kleine afdaling volgt er de korte en makkelijke beklimming naar Coll de Rates.

De klimkilometers zitten er weer op voor vandaag als we boven zijn en kunnen de laatste 30 km weer in dalende lijn naar de kust vervolgen. Om 17:00 uur stappen we van de fiets. Even douchen en dan lekker naar een terras aan de kust om onze dorst te lessen.

Afstand: 156 km en 3025 hm.

 

 

Dag 6

De 2e en laatste koffierit van deze week.

Een rustig toeristisch ritje door het binnenland van Spanje richting Pedreguer.

In Xalo is de pauzeplaats bij het welbekende wieler café Velosol Cycling Bar. Hier ontmoetten wij Theo Smedts, ook lid van TC Everlo. Hij overwintert in dit gebied van Spanje en fietst hier geregeld met een internationaal gezelschap pensionado’s. 

Na de pauze volgt de beklimming naar Sierra de Bernia, maar niet de moeilijke zijde die wij op dag 3 hebben gereden. De Bernia kun je namelijk op 3 mogelijkheden beklimmen.

Na de rit weer gezellig het terras op en om 20:00 uur aanschuiven voor het diner.

Afstand: 108 km en 1725hm.

 

  

Fotoshoot met op de achtergrond Calpe 
Fotoshoot met op de achtergrond Calpe 

Dag 7

De laatste rit met 5 beklimmingen; La Fustera, Puig De La Llorenca, Coll de Rates + Rates 2.1,Tarbena en Altea Hills

Om 9:30 uur wordt er vertrokken vanuit ons Hotel langs de mooie kustweg richting de eerste klim van de dag, La Fustera een mooi lopende klim van 4 km en gemiddeld 5%. Via Teulada gaat het richting Puig De La Llorenca een pittige klim van 3,7 km en 10% gemiddeld waar Tom Dumoulin in 2015 de 9e etappe wist te winnen in de Vuelta.

De weg wordt vervolgd richting Benissa om de Bernia via de 3e mogelijkheid te beklimmen. Na de afdaling van Bernia komen wij weer in Xalo uit waar de koffie weer op ons staat te wachten bij café Velosol Cycling Bar.

Na de koffie met gebak gaat het verder richting Coll de Rates, deze hebben wij op de eerste dag ook al beklommen maar deze keer zit er nog een venijnig klimmetje achteraan. De Coll de Rates 2.1 met een lengte van 3 km en gemiddeld 10% en stukken van 16%.

Na de afdaling van deze klim gaat het verder richting Tarbena. Vandaar uit volgt een mooie afdaling richting Callosa. Tussen de sinaasappelboomgaarden door zakken we weer verder af naar Altea.

Vlakbij Altea ligt de villawijk Altea Hills, hier kronkelt zich een mooi straatje omhoog door de wijk. De laatste klim van de week! 

Afstand: 150 km en 3088hm. 

Na deze rit leveren wij onze huurfietsen in en praten wij onder het genot van een paar gouden rakkers nog gezellig na over deze prachtige fietsvakantie.

 

 

Proost !!
Proost !!

Dag 8

Moe maar voldaan vertrekken wij in alle vroegte weer naar de luchthaven van Alicante voor onze vlucht naar Eindhoven.

Het was in een woord magnifico te noemen. Leuke groep, mooi weer en een prachtige omgeving.

 

 

 

 

 

Uitzicht vanaf de top van de Bernia 
Uitzicht vanaf de top van de Bernia 

Een dag later rij ik alweer met m’n eigen fiets een plaatselijk rondje en mis gelijk alweer het mooie fietswalhalla.

 

 

 

 

Hans Smets

 

 

 

 

 

 

 

Commentaren: 0