Fietsweek Vogezen

Voor 2019 stond op de fietskalender van TC Everlo een week fietsen in de Franse Vogezen gepland. De periode die was uitgekozen om richting Frankrijk af te reizen was 15 tot en met 21 juni. Na de bekendmaking was er erg veel interesse van de clubleden, echter door diverse redenen bleven er uiteindelijk 10 Everlo clubleden over die daadwerkelijk richting Saint-Maurice-sur-Moselle in de Franse Vogezen zijn afgereisd.

 

Gezien de afstand van 510 kilometer vanuit Helden naar Saint-Maurice-sur-Moselle ging de reis voorspoedig. We zijn op verschillende dagen gearriveerd op onze bestemming, de een is met familie al op woensdag 13 juni gearriveerd, de ander met de caravan op vrijdag, weer andere met de auto op zaterdag en op zondag 17 juni zijn de laatste fietsers gearriveerd met de auto en camper. Fred, broer Ton en Roy hadden een plaats op de mooie camping Les Deux Ballons uitgezocht, 1,2 kilometer in noordelijke richting hadden Mark, Stefan, Jos, Leon, Arend, Frank, Robert en Maarten hun intrek genomen in een groepsaccommodatie boven een ski- en snowboard verhuur bedrijf. In tegenstelling tot andere jaren is er voor een groepsaccommodatie gekozen in plaats van een hotel. Dit hield in dat er zelf voor ontbijt en avondeten gezorgd diende te worden. Er werd dan ook al vanuit Nederland voor het eerste weekend eten meegenomen.

 

Het koken, afruimen en afwassen is door een ieder eerder als gezellig ervaren dan als een last. Met de hulp van een ieder, de een wat meer als de ander, waren de taken binnen het huis snel verdeeld en uitgevoerd. Bovenstaande is natuurlijk een beetje gevaarlijk om te vermelden gezien de thuisgebleven vrouwen dit nu kunnen gebruiken voor de toekomst, maar een ieder voert deze taken thuis natuurlijk ook uit met veel plezier, liefde en uit zichzelf………

 

Vooraf gaande aan de fietsweek zijn er thuis al routes gemaakt. Het internet is afgestruind naar bestaande routes, routes die al door andere mensen in de regio gefietst zijn, en routes die clubleden doorgestuurd hadden en al eerder in deze regio gefietst hebben. Met al deze informatie hebben we geprobeerd diverse routes te maken. Hierbij rekening houdend met de lengte en hoogtemeters die per dag overwonnen moesten worden. Na een hoop gepuzzel hebben we uiteindelijk 10 routes gemaakt, variërend van 50 kilometer met 1150 hoogte meters tot 135 kilometer met 3400 hoogte meters.  

 

 Uit deze routes hebben we een globale planning gemaakt welke routes we op welke dag wilde fietsen. In de loop van de week is deze planning op diverse punten aangepast. Zo heeft een ieder de routes en beklimmingen kunnen fietsen die hij vooraf voor ogen had, en al op zijn verlanglijst of afstreeplijst had staan.

 

De routes die wij gefietst hebben in de Vogezen waren zeer divers, van pas geasfalteerde wegen die erbij lagen als een biljardlaken (hier komt de tour de France dit jaar overheen, etappe 6 en 7 worden verreden in dit gebied), tot aan een geiten pad met gaten, modder, stenen, takken en losse stenen waar een geitenhoeder zijn geiten zeker niet overheen stuurt, bang dat de geiten de enkels breken. Echter herinneren we ons over 10 jaar dit geitenpad nog wel en spreken we nog vaak over “weet je nog dat geiten pad van de beklimming naar de Grand Ballon”.

 Wat betreft de routes die iedereen heeft gefietst verwijs ik naar Strava, hier heeft iedereen zijn gefietste routes geüpload met alle afstanden, tijden, hoogtemeters, wattages en wat al niet nog meer.

 

De Vogezen zijn uitermate geschikt om je uit te leven op de fiets in het middengebergte, je gaat van de ene naar de andere beklimming, van lekker lopende beklimmingen tot beklimmingen waarvan je halverwege denkt “waar ben ik aan begonnen”. Nu moet ik bekennen dat wij een uitstekende week hebben gehad gezien het weer. Lekkere fietstemperaturen met alleen op donderdag 2 plensbuien waardoor de meeste toch nog eventjes tot op het vel zijn nat geregend. Met beklimmingen van de Grand Ballon, Petit Ballon, Platzerwazel, Col d’Alsace, Hundsruck, Col du Schlucht en nog vele andere beklimmingen doet een week fietsen, gezien de kilometers en hoogte meters, niet onder van een week fietsen in het hoog gebergte. Er zijn diverse fietsers die nog nooit in hun leven zoveel kilometers met zoveel hoogte meters in een week hebben gefietst. Dit zegt natuurlijk iets over de conditie en mentaliteit van de fietsers maar ook zeker iets over het gebied de Vogezen. Je kunt hier naar hartenlust beklimmingen aan elkaar rijgen, en dat op een afstand van 510 kilometer van ons woonadres verwijderd!

 

Maar ook aan deze week is een einde gekomen, we hebben een zeer sportieve week gehad, waarbij veel is gelachen, veel is afgezien, veel is gezweet, ook wel eens is gevloekt op de fiets. Sommige zijn de man met de hamer op een beklimming tegen gekomen, zonder dat ze alcohol gedronken hadden. Natuurlijk zijn er na het fietsen de nodige kurken van de wijnflessen gedraaid of gepopt, de nodige bier dopjes van bierflesjes geopend, de nodige zakken chips en nootjes geopend, de nodige pakken pasta’s geopend en de nodige pizza’s besteld. Kortom ook deze week staat in het geheugen van iedereen gegrift, en ook over deze fietsweek wordt nog heel lang nagepraat en nagenoten. Ieder jaar komen alle andere fietsweken die we als club al hebben mogen beleven, weer in volle overgave ter sprake tijdens de ritten, het eten of onder het genot van een pilsje of wijntje in de avonduren.

 

De fietsweek van TC Everlo, persoonlijk zeker een van de hoogte punten in het jaar en ook zeker te doen voor een ieder die bij TC Everlo fiets. Mocht je na het lezen van dit verslag al de kriebels in de buik hebben gekregen en zou je graag een keer meegaan op een onvergetelijk fietsweek? Dat kan, er zijn door sommige leden alweer plannen gemaakt om ook het volgende jaar weer een fietsweek te organiseren. Hoogstwaarschijnlijk zal het op een zelfde manier georganiseerd gaan worden als afgelopen jaar, dat wil zeggen of een groepsaccommodatie of een mogelijkheid zoeken om in chaletjes te verblijven. Dit brengt met zich mee dat een ieder wat meer werk moet verrichten met koken, opruimen en afwassen, maar dit brengt ook met zich mee dat de kosten beduidend lager zullen uitvallen dan dat men de hele week in een hotel verblijft. Dus schroom niet om een van de deelnemers van afgelopen jaar, of van eerdere jaren, aan te spreken. Z zullen je met veel enthousiasme vertellen over hoe mooi het is om te fietsen in de bergen, en hoe gezellig het is om met mensen die dezelfde hobby hebben een week door te brengen. Dus mocht je zin hebben om volgens jaar mee te gaan, er is nog voldoende tijd om te trainen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0