Zondag in het Zuide!

Binnenkort staat Limburgs Mooiste op het programma waarvoor een grote groep C en D rijders van onze club zich hebben ingeschreven. Enkele wilden hiervoor nog best wat trainen hoorde ik onlangs bij Pierke tijdens de koffie. Omdat ik denk redelijk de weg te weten was mijn voorstel om hen een fietsdag de weg te wijzen: een mooie route, met niet teveel hoogtemeters en zeker niet te stijle beklimmingen. Zondag 19 mei was het zo ver !

 

Annie, Marjo, Tineke en Rudy waren present. Verder Karin en Imke die beide per fiets nooit hoger dan een viaduct waren geweest...en Theo fietste voor de gezelligheid mee op ons dagje uit.

Net na 9.30 uur werd er vanuit camping Mareveld in Schimmert gestart om via een geleidelijke afdaling Valkenburg in te suizen. Daar iedereen nog de keus gegeven tussen de Valkenier of fietsen...we bleven met 8 op de fiets en de Daalhemmerweg werd de eerste klim. 4% omhoog over 1600 mtr was voor iedereen prima te doen. Vervolgens de Bemelerberg, dit was echt een makkie, we daalde hem dan ook af...vervolgens via de rand van Maastricht binnendoor naar Gronsveld en toen de villawijk (?) Vinkenslag in richting de Maas. Lekker vlak en mooi langs het water totdat we op kasseien stuiterden in Eijsden. Hadden we dat ook weer eens meegemaakt.

 

In Mesch de 2eklim: Imke fietste omhoog alsof het haar geen moeite kost, de rest moest toch echt aan de bak om de uitzichttoren te bereiken op de Mescherheide. Vervolgens een mooi stukje boven over de heide, via Libeek naar Mheer, Banholt en de koffie & vlaai in Reijmerstock na 35 km. Via een heerlijk vals plat naar Euveren, Beutenaken. Omdat Imke het klimmen zo goed af ging mocht zij met Theo even rechtsop een extra helling op en neer (piek van 10 %) en vervolgens achter de rest aan die reeds via Slenaken de Loorberg op waren. Bovenop werd er via het Gulpener plateau  met prachtig uitzicht op Gulpen naar het monument van Jean Nelissen gesjeesd voor een groepsfoto.

 

De Gulpenerberg gelukkig af ipv op (14%) en via Mechelen de Schweiberg op. Ging prima voor iedereen. Een mooie afdaling langs de Gerardushoeve Epen in en dan rechtaf naar de hoofdklim: de Camerig. Echter: halverwege bij camping Rozenhof was onze pauzeplek. De 8% klim tot de pauzeplek was voor sommige toch wel (te) pittig maar het lukte. Grappig was daar wel dat Imke hier vroeg wanneer men het binnenblad moest gebruiken...nog nooit een helling gefietst, alles op buitenblad gefietst (incl 10% stukken) tot dan toe...maar elke klim voorop, super!  

 

 

De lunchpauze moest iets verlengd worden vanwege een flinke bui (de enige). De hamburgers, kipsate en friet (tsjaa) en Radlers kregen tijd om wat te zakken...maar vervolgens moest er toch omhoog tot bovenop de Camerig. Vervolgens achter een hijgend hert (of was het langs het hijgend hert) aan naar Vijlen en via lekker vals plat terug naar Mechelen. Vervolgens de redelijke vlakke weg naar Valkenburg. Net voor Schoonbron nog even een lekke voorband. Snel gefixt en vervolgens even kijken naar een uitdaging voor volgende keer: even kijken bij het begin van de Keutenberg. Er wordt besloten hiervoor nog eens terug te komen! 

 

Vervolgens richting Valkenburg. Karin, die het ook steeds beter af ging en leuker begon te vinden zag het toch (nog) niet zitten om Cauberg op te gaan en werd via de geleidelijke Sibbegrubbe naar Valkenburg gewezen. Marjo en Imke hadden Cauberg nog nooit gefietst en zagen dit toch wel als mooi toetje. Ook Rudy voor wie de km’s  wel begonnen te tellen en al sinds de pauze aan het elastiek hong wou perse de Cauberg op. Voor de een een makkie, de ander verbaasd dat ie zo kort was, de ander trots en voor Rudy echt op karakter (wou zich 3x omdraaien tijdens klim)...mooi: iedereen gehaald.  Via de Daalhemmerweg weer Valkenburg in en ons weer bij Karin gevoegd  en de mooie afdaling van het begin van de dag moesten we tot slot nog terug. 

 

De donkere wolken zorgde nog voor wat spoed, uiteindelijk bereikte we allemaal het terras van de camping voor een chocomel of cola ter afsluiting van een mooie fietsdag. Iedereen had de 100 km grens overschreden en er waren ruim 1000 hoogtemeters gemaakt. Iedereen had genoten van een mooie, gezellige fietsdag. Snel de fietsen op de auto en net voor 18 uur de auto in om in de stromende regen richting Noord Limburg te rijden.

 

Een mooie fietsdag, zeker voor herhaling vatbaar, groeten Robert !

Reactie schrijven

Commentaren: 0