Fietsweek Franse Alpen 2017

Als dat maar goed komt kon je denken, 12 mannen in één busje en een personenauto naar een uithoek van Frankrijk. Wie had er ooit gehoord van Puy Saint Vincent?

 

Het was bovendien een nogal gemêleerd gezelschap, zowel qua karakter, achtergrond, leeftijd, fitheid als postuur. Er kon er letterlijk of figuurlijk zo maar eentje uit de bocht vliegen. Daarnaast was het ook nog eens een nachtelijke heenreis helemaal naar Zuid-Frankrijk waar ze alleen maar Frans spreken!

 

Alsof dat nog niet genoeg was, ook Kruiswijk’s nachtmerrie, de Col d’Agnel (2744mtr), een van West Europa's hoogste passen stond op het programma. Zou die als hij gecombineerd werd met nog een fikse col ook een van onze subtoppers de das om doen?

Tsja, de routes waren de eerste dag niet allemaal helemaal duidelijk, de hitte was niet altijd even prettig, er moest elke dag die "huisklim" naar ons 300 meter hoger gelegen hotel worden beklommen en op de terugweg werd het busje af en toe het riet ingestuurd, maar het kwam goed, hartstikke goed.

De heenreis ging soepel en we konden direct al aan het ontbijt. Daarna even rusten en dan de fiets op. De streek waarin we zaten was fantastisch en het uitzicht vanuit ons hotel op Les Ecrins was fabelachtig. Het hotel zelf was een aangename verrassing en een echte aanrader: Er was een verwarmd zwembad en het personeel sprak er zelfs voornamelijk Nederlands. De bediening was vriendelijk, flexibel, meedenkend en gericht op fietsers. Elke dag was er een stevig ontbijt mogelijk, de pasta stond bij terugkeer klaar. Na een prima avondeten kon je ‘s avonds bij een aangename temperatuur prima buiten zitten.

Uitzicht vanuit het hotel
Uitzicht vanuit het hotel

Tussen “de renners” onderling klikte het ook goed, we hebben veel gelachen. We hebben ook historisch veel cola gedronken en trouwens ook nogal wat alcohol. Volgens onze kopman, waar we heel veel van hebben geleerd, was dat niet bevorderlijk voor de herstelfunctie van de lever, maar alla. Gelletjes zijn geldverspilling, bananen veel te groot om mee te nemen en als je een nieuwe fiets wilt kopen heb je alleen de keuze tussen Rose (Versandt) en Canyon, maar dat terzijde.

 

We zaten dicht in de buurt van veel Alpencols, waarop soms boven nog flink wat sneeuw lag. Het rondje Italië door een verrassend gevarieerd landschap met lekker lopende beklimmingen was voor de hele groep goed te doen en de Bouclé d'Izoard door de Gorge de Guil en de Casse Deserte was schitterend. 

Een deel van de groep heeft zelfs nog een stuk van het Lac de Serre Poncon gezien, na het bedwingen van de Col de Vars. In combinatie met de uitdagende Rampes de Freissineires en de indrukwekkende Balcons de la Durance was dit voor een enkeling nog net niet lang genoeg.  

 

Balcons de la Durance
Balcons de la Durance

De wegen in de omgeving waren opvallend goed en vaak met nieuw asfalt. Vooral daar waar het parcours van de Tour van dit jaar loopt. Er waren dan ook nogal wat bekende profs in de buurt, zoals Froome en Quintana en we konden ook o.a. AG2R en ORICA-Scott net niet bijhouden.

 

In het kort: het was een superweek, zonder wanklachten, hooguit een paar lekke banden en een gescheurde buitenband. We hebben veel  gefietst, gegeten, gedronken en heerlijk geslapen op goede bedden. Op een onweersbui na was er alleen maar zon.

 

Wat hebben we gefietst?

 

Zaterdag 10 juni, dag 1: Na aankomst, 1, 2 of 3 beklimmingen bij het hotel, waaronder die van de Pré de Madame Carle.

Dag 2: Rit naar Italië met o.a. Col de Montgenevre

Dag 3: Koninginnerit: De Boucle d'Izoard, voor sommigen aangevuld met de Agnel.

Dag 4: een deel nam een rustdag, terwijl anderen een koffieritje deden. Op en neer naar Embrun met de Balcons de la Durance op de terugweg.

Dag 5 voor de meesten vanuit Guillestre de Col d'Agnel of de Col de Vars terug via een stukje Lac de Serre Poncon.

Dag 6 Voor de meesten: de Col de Vars vanuit Guillestre, er waren ook andere opties waaronder de Granon vanuit Briancon

Dag 7: Diverse mogelijkheden: korte klimmetjes in de buurt of gewoon lekker niks. ‘s Middags terug.

Col d'Angel
Col d'Angel

Voor meer informatie over afstanden, tijden en hoogtemeters , kijk op Strava bij Erwin, Frank, Fred, Jos, Marc, Paul, Rob, Rob, Robert, Stephan, Roy, Jan of Arend.

 

Twijfel je of volgend jaar ook mee wilt, gewoon wel doen! Opgeven bij Robert die ook dit jaar alweer alles vlekkeloos heeft georganiseerd! Merci!

Izoard
Izoard

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Robert (zaterdag, 01 juli 2017 12:34)

    Mooi verslag Arend. Was idd een fantastische week ! Wil nog aanvullen dat de complimenten en dank er zijn voor ons hotel: http://www.hotel-st-roch.com/nl/fietshotel/
    Een toplocatie...(ook voor wintersport of een mooie zomervakantie..)