TC Everlo in de Vulkaan Eifel

Ook dit jaar is TC Everlo weer actief gewees in de Vulkaan Eifel. Met wel wat minder deelnemers dan vorig jaar, 4 B-rijders, zijn we drie dagen actief geweest in deze prachtige streek.

 

We waren te gast bij Wim en Tien Peters, oud-inwoners van Belfeld, die na hun pensioen zijn gaan wonen in Wiesbaum, een klein dorpje zo’n 15 km. boven Gerolstein. Wim zit vol plannen over het verbouwen van hun woning . Hij kan hier honderduit over vertellen en over nog veel meer dingen weet hij ons bij te praten. Daarnaast is het een zeer gastvrij echtpaar die ons op de maandag en dinsdag na de fietstochten heerlijk verwenden met een warme maaltijd (en genoeg te drinken…). De hertenragout  was een ware delicatesse en de barbecue was ook heerlijk (hoezo “wie wil er nog een stuk vlees?”).

 

Robert en Mark logeerden bij de fam. Peters in het tuinhuis en Pierre en Thijs hadden een hotel in het buurdorpje Birgel gevonden. In totaal hebben we zo’n 250 km. gereden en een kleine 4000 hoogtemeters verwerkt. 

 

We hebben vrijwel geen regen gehad en de temperatuur was ’s morgens wel wat aan de lage kant, maar werd in de loop van de dag prima. En wanneer de wind dan ook nog erg meevalt, kun je zeggen dat de weersomstandigheden prima zijn geweest.

 

Maandag 8 augustus vertrokken we rond 8 uur en tegen 10 uur arriveerden we in Wiesbaum. Na de kennismaking en koffie gingen we tegen 12 uur op pad. Er werden op deze 1e dag 85 km gefietst in  zuidwestelijke richting, met Prüm als verste punt. Even wennen aan de plaatselijke omstandigheden en de eerste beklimmingen. De route werd onderbroken en met een stevige lunch (strammer Max),  later nog een glas fris en tegen 5 uur waren weer in Wiesbaum. Het weer was gaande weg de middag wel wat minder geworden, vooral op momenten dat de zon wegbleef werd het behoorlijk frisjes! We hebben echter geen regen gehad.

 

Dinsdag 9 augustus waren we tegen 10 uur aal aan het fietsen. De voorspellingen waren dat we in de middag regen konden verwachten, maar die was er al vrij snel, na een goed uur! Achteraf is dit ook de enige bui geweest die we hebben gehad. Thijs reed meteen na de bui lek en het vervangen van de band nam nogal wat tijd in beslag; de reserve band bleek nl. ook lek! Voordeel was dat de zon inmiddels vol aan het schijnen was en dat het wegdek snel opdroogde.

 

De rit was gepland op ca. 100 km. , maar het werden er 115 km. er waren nl erg veel plaatsen met de naam “Umleitung”! We fietsten in zuidoostelijke richting, met een korte lunchpauze in Wallenborn in een wel heel aparte “lunchroom”.

 

Na een (heel mooie) omweg, kwamen we weer op de route die ons bij de “Meren” bracht. Dit zijn meertjes die gevormd in van oorsprong vulkaankraters. Van hieruit was het niet ver meer naar Daun. Hier moesten we eerst een verkorte Keutenberg beklimmen voordat we onszelf konden trakteren op koffie en gebak. Het was al 5 uur geweest toen we terug waren in Wiesbaum en na een lekkere douche we op een stevige vleesbarbecue werden getrakteerd.

 

De laatste dag, woensdag 10 augustus, viel het weer zodanig mee dat we nog een tochtje van een 50 km hebben gemaakt. Dit was een tochtje zonder GSM, Robert kent alle plaatjes onderhand wel die in de buurt van Wiesbaum liggen. Gewoon van dorpje naar dorpje en komt in de praktijk er op neer dat je afdaalt naar een dorp en vervolgens er uit klimt. Op en af dus met een wijds uitzicht over de omgeving. De wegen zijn over het algemeen heel goed te noemen, enkel in de dorpjes is het wel  eens wat minder. En van Wim weten we waarom: de inwoners moeten zelf het opknappen van een straat bekostigen en  zodoende worden herstelwerkzaamheden wel eens wat langer uitgesteld….

 

Omstreeks 13.30 uur werd afscheid genomen van Wim en Tien en vertrokken we (in de regen!) naar huis. We kunnen terugkijken op een paar mooie fietsdagen in een omgeving die meer dan de moeite waard is om vaker te bezoeken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0