Fietsweek Italië 2016

Vrijdag 10 juni

Na enkele maanden van organiseren, trainen, nog meer km’s maken en vooral uitkijken naar…was het dan eindelijk bijna zover. 12 Everlonaren stonden aan de vooravond van hun weekje Dolomieten. Helaas had een val roet in  het eten gegooid voor Erwin, de geplande campingvakantie voor Paul, Roy & Bram werd 3 dgn vtv geannuleerd omdat zij de weersvoorspellingen te nat / koud vonden… Dit alles mocht voor de rest de pret niet drukken en de huurbus met geleende aanhangwagen stond op vrijdag dan ook  volgeladen klaar met als bestemming Pozza di Fassa in Italie. Fred was al met broer Ton vertrokken, de overige zouden dit na een korte nachtrust doen met 8 in de bus en 3 in de auto van Rob.

 

Zaterdag 11 juni

Na een korte nachtrust werd begonnen aan een lange reisdag. Helaas bleek de aanhangwagen niet zoals het moest zijn en werd het nog een spannend tochtje waarin sommige meer achterom dan vooruit keken. Bloed, zweet…maar gelukkig geen tranen. De klok rond werd er gereden en iedereen was op de plaats van bestemming. Aangezien het een ski-gebied is waar we geboekt hadden waren we in een bijna leeg hotel beland. Iedereen kreeg zijn bestelde 1 of 2 persoonskamer. Deze waren allen zeer ruim, netjes met een grote badkamer en een balkon met een mooi uitzicht ! Na een konijn-achtig voorafje volgde een prima 3 gangen diner ! Heel laat werd het vervolgens niet meer voor de meeste. De 1e etappe was reeds besproken en iedereen was vol goede moed hieraan te gaan beginnen!

Zondag 12 juni

 

Om 7.30 uur een prima ontbijtbuffet…om 9 uur zou vertrokken worden voor een rit over 72 km met 1700 hm over de San Pellegrino en vervolgens de Valles. Omdat Stefan op Johan wachte wiens km-teller niet op gang kwam, Rob na 3 km lek reed en verder de route niet heel duidelijk was viel de groep al snel uit elkaar ! Omdat Arend zijn shifter het begaf moest hij een alternatief rondje doen dat minder steil zou zijn. Aangezien er ook dreigende bewolking was en er eea voor Arend geregeld moest gaan worden werd er op de 1e top besloten in 2 groepen verder te gaan.

 

 

Uiteindelijk  werd het toch een mooie 1e fietsdag waarop Jan L. wat extra km maakte ivm een moeilijk te begrijpen navigatiesysteem, en waarop Dennis zoals gepland voor hem en Arend er een alternatief rondje van maakten ! Na afloop werd de kelder van het hotel verkend. Een whirlpool/jacuzzi, een stoomcabine, sauna en een stortdouche…denk dat menigeen minder faciliteiten in de kelder heeft…Na het avondeten werd de formule 1 en / of het EK voetbal gevolgd.

 

 

Maandag 13 juni

 

De Sella-ronde !!! Arend moest eerst naar de fietsenzaak voor onderhoud en Jan L. had ook wat gekraak gehoord. Arend koos voor het huren van een fiets en bij Jan bleek het idd de fiets te zijn dus dit werd snel gefixt. De rest van de groep was via Canazei (11 km met 150 hm) richting de klim van de Sella gegaan. Na 6 steile km de splitsing Sella/Pordoi. Waar iedereen de weg vervolgde om zoals gepland nog 6 km tot de Sella te klimmen bleek Johan hier helemaal in trance de genummerde bochten te volgen. Na 33 tornanti zag hij het bordje Pordoi! Stefan vloog de Sella over en wachte tot het snelle groepje was gevormd om de overige 3 bergen te doen. Mark en Rob wachte op Robert die wat meer tijd nam om eea eens goed te bekijken.

 

 

Na 5 km dalen wachtte de Gardena. Arend had de turbo erop gezet en sloot aan bij de voet van de Gardena.  6 km, eenvoudig klimwerk met prachtige rotsuitzichten. Vervolgens langs het Sella massief naar Corvara afdalen om vervolgens de Campognolo te beklimmen. Bovenop werd de snelle groep aan tafel afgelost door de laatste 4 everlonaren. Stefan, Frank, Fred, Jan C., en Paul gingen de dreigende lucht tegemoet om de Pordoi te gaan beklimmen. Jan L. was intussen ook van de andere kant Pordoi over gegaan en weer terug gegaan. Johan was ondertussen bij Dennis gekomen die na de Sella 6 km had gedaald en toen de 6 km naar de Pordoi had geklommen.

 

 

Na de bui waren ook Arend, Rob, Mark en Robert afgedaald tot Arraba en vervolgens de Pordoi op gegaan.  Helaas begon het te regenen, iets wat voor de laatste groep in de klim niet erg was maar vervolgens in de afdaling niet echt fijn is. Na 12 km flink dalen volgde nog een heerlijk stuk ‘vals plat’ van 11 km vanuit Canazei. Uiteindelijk na 84.3 km met 2244 hm werd het rondje voltooid: een fantastisch rit met prachtig uitzichten…daar deden die paar druppels op het einde geen afbreuk aan !

 

 

Dinsdag 14 juni

 

Een heuse Koninginnerit op het programma ! Wederom prachtig ochtendweer. Blauwe lucht met wat witte wolkjes…echter de regenradar voorspelde een stevige neerslagzone die net na de middag over ons fietsgebied zou schuiven…

 

 

Er werd vertrokken richting Canazei. Langzaam oplopend en vervolgens naar de Fedaia. 10 km klimmen en daar werd gekeken wat het verdere plan was. Robert zag het pittige vervolg met de naderende regen niet zitten en besloot langs het stuwmeer nog 2 km door te fietsen en vervolgens te keren, Dennis tegen te komen en terug te gaan. Johan, Jan C. en Mark vonden dit een prima voorstel en deden hetzelfde. Arend, Fred, Frank, Paul en Rob zouden voor de 107 km gaan met 2600 hm. Via de Campologno, Gardena en de Sella terug naar Pozza di Fassa.

 

 

Stefan koos voor de XL versie…ipv de Campologno deed hij de bekende Giro-klassieker de Giau (1226 hm in ruim 15 km, waarvan de laatste 9 km gem 9.5% stijging !!!). Vervolgens de Valporola en op de Gardena sloot hij weer bij de overige rijders aan. En Jan L. dan?

 

 

Aangezien hij verwacht nooit meer in dit gebied te fietsen ging ook hij beginnen aan deze XL versie…Voor iedereen werd het  een onvergetelijk dagje, weliswaar maar 1 bui gehad maar als deze de hele middag duurt en vooral pittig is zegt dat genoeg…

 

 

Laat in de middag druppelde bijna iedereen binnen, klaar voor de jacuzzi !  Van Jan L. was niks meer vernomen tot rond 17.30. Zijn verhaal: klim Giau viel best mee, op de Valporola al zeiknat, boven onder een dekentje bij mogen komen, op de Gardena een boer –tevergeefs-  20 euro (oplopend naar 30) geboden voor een lift terug. Vervolgens fietsend 4 km voor Canazei Robert gebeld om opgehaald te worden! In Canazei stond Jan onder een afdak te schuilen. Het water gutste desondanks nog onder zijn helm vandaan de schoenen in. Achter in de bak mocht Jan, zittend op een lege pizzadoos, bij zijn fiets uitdruppen.

 

 

En zo voltooide ook Jan zijn Koninginnerit! Iedereen tevreden, en ondanks onze enige regendag had iedereen een goed, voldaan gevoel!

 

 

Woensdag 15 juni

 

Op de planning een koffierit, maar omdat enkele op dinsdag minder hadden gedaan werd dit toch gewijzigd. Er was nog een alternatief rondje. Niet te lang en met iets minder hm dan normaal. Enkele wilden uitslapen en een uur later vertrekkenAnderte wilden eerste de fiets poetsen. En een persoon was nog aan het opdrogen van de dag eerder en besloot een rustdag te nemen. Mark, Johan, Dennis en Robert vertrokken om 9 uur. Dennis durfde de hele rit niet aan en zou tijdig keren. De rest vertrok om 10 uur met de geplande route op de navi!

 

 

Mark, Johan en Robert fietste zonder navigatie maar volgden de borden. Weliswaar niet de geplande route maar wel een geweldig uitzicht over Bolzano en omliggende dal. Ook de Nigerpass was langer dan de bedoeling was maar hierdoor wel zonder steile stukken. De rest vd groep kreeg een afdaling voorgeschoteld die zo steil was dat sommige dit niet fietsend durfden. En ook niet lopend op de wielerschoenen: held op sokken ! Aangezien er een stuk werd afgesneden moest dit middels wel hele steile km’s van 19% ! Uiteindelijk kwam Robert uit op bijna 84 km, 2375 hm , en 5 uur en 48 minuten ‘fietsend’…en het weer ? Dat was de hele dag prachtig, blauwe lucht met af en toe een wit wolkje dat voor de zon schoof !

 

 

Donderdag 16 juni

 

Donkere wolken en een natte aanblik boven de Dolomieten…echter: de buienradar gaf aan dat wij in een droge strook zouden geraken gedurende de dag ! Dus wederom mooie fietsomstandigheden. De routes van donderdag en vrijdag werden verwisseld. Jan C. nam een relatieve ‘rustdag’ en de rest ging via Canazei nu eens aan de andere kant de Pordoi op. Na 23 km werd op de top gesplitst.

 

 

Johan en Jan L. hadden het Sella rondje nog niet gehad en ook Robert vond het wel de moeite waard het rondje van maandag omgekeerd te fietsen. Dennis kwam later op de Pordoi en keerde om. De rest ging verder om de Fedaia van de achterkant te beklimmen. Ook werd een autovrij stukje gefietst door de Sottoguda. Een geweldige kloof die meer dan de moeite waard was maar ook wel heel steil! Ook de laatste km van de Fedaia waren nogal steil en hakte er weer behoorlijk in. Met bijna 2100 hm en bijna 90 km werd ook deze tocht weer tot een goed einde gebracht.

 

 

Vrijdag 17 juni

 

Nog een prachtige rit op het programma: 124 km met 3000 hm over de Manghem en de Vertriolo Terme. Voor Stefan een makkie, Jan C. en Arend op de fiets van Dennis (die klaar was voor deze week) sloten aan. Ook Jan L. ging mee maar zou halverwege keren om op ongeveer 85 km uit te komen. Voor deze rit moesten de 4 heren wel eerst een stuk met de bus, maar het was achteraf een heel mooi rondje, zeker de moeite waard.

 

 

Fred die ’s avonds al een stuk met de camper terug zou rijden koos ervoor een dag met zijn broer Ton te fietsen. Zij gingen  net over de Sella om van de uitzichten te genieten. Mark, Johan en Robert kozen voor een 50 km ‘vals plat’. Eerst over de grote weg dalen en vervolgens een 500 hm over het fietspad langs het water terug. Op naar de pizza!

 

 

Frank, Paul en Rob gingen nog 2 klimmen vanuit Pozza di Fassa doen. Eerst de Rifugio Gardeccia en vervolgens de Ciampie. 2 x 6 steile km op en weer af.

 

 

Op 4 km van het eindpunt sloeg het noodlot toe. In een flauwe bocht moest Paul iets uitwijken voor een auto en vloog hij over de vangrail (waar de fiets met een afgebroken zadelpen aan bleef hangen). Gelukkig belande hij opeen zachte ondergrond. Weliswaar 3 meter lager, maar hij was bij kennis. Veel bloed aan de verwonde benen en pijn, schrik! Met de helikopter werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis in Trento.

 

 

Uiteindelijk een gescheurde pees, vele hechtingen en een ziekbed van ruim 60 dgn in het verschiet alvorens weer op de been te zijn. Helaas een trieste laatste fietsdag. Uiteindelijk een heleboel geregel maar een en ander werd in onderling overleg super opgepakt en opgelost.

 

 

Zaterdag 18 juni

 

Rob, Frank en Robert reden vrijdags iets later dan gepland naar huis en waren rond 3 uur thuis. Fred reed vrijdag in de namiddag en zaterdagochtend de helft met de camper en was net voor de middag weer thuis en de overige 7 ( helaas moest Paul ivm kans op koorts/ infecties nog 3 dagen in het ziekenhuis blijven) reden als gepland zaterdag overdag en kwamen ook veilig weer thuis.

 

 

TOT SLOT:

 

Voor mezelf waren het 425 km met geweldige inspanningen en fantastische uitzichten. Ik zat ruim 26 uur en18 minuten op de fiets en fietste 10047 meter omhoog. Een heel mooie week die achteraf zelfs qua weer alle verwachtingen overtrof. Een goedkoop verblijf in een mooi hotel met prima voorzieningen en goed ontbijt en diner. In de groep heerste een prima sfeer, veel begrip voor ieders doen, zijn en kunnen. Denk dat ik namens iedereen ( ja ook namens Paul !!!) spreek als ik zeg dat iedereen het een geweldige week heeft gevonden.

 

 

Een geweldige ervaring rijker en een onvergetelijke herinnering ! Iedereen bedankt voor zijn bijdrage en natuurlijk voor Paul veel sterkte en een spoedig herstel en tot snel weer op het fietske!  

 

 

Arrivederci, Robert

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Mauro Lastei (donderdag, 23 juni 2016 21:18)

    Un grazie ancora al bel gruppo di ragazzi che hanno potuto ammirare e provare le strade delle Dolomiti. Naturalmente ringrazio per le belle parole sull'albergo ed un augurio di buona guarigione a Paul. Ci vediamo l'anno prossimo..

  • #2

    Fer (donderdag, 23 juni 2016 22:44)

    Mooi verhaal Robert !!