Clubweekend september 2014

Op vrijdag 19 september vertrokken 17 Everlonaren naar Valkenburg aan de Geul voor een weekend Fietsplezier. Uitvalsbasis was Hotel/pension Bergzicht. Van hieruit zouden de nodige kilometers en hoogtemeters gemaakt gaan worden in de volgende drie dagen. In dit artikel leest u wat deze mannen hebben doorstaan tijdens dit weekend...

Dag 1: De Mini-Marmotte

Na een zwaar en lang seizoen stonden ze er: 17 mannen uit Peel en Maas in Valkenburg aan de Geul. Na het inchecken en een warm onthaal in appartementenhotel Bergzicht waren ze klaar om het gevecht met het door Frank samengestelde parcours en de elementen aan te gaan.

Stalmeester Robert had vooraf al beslist dat er twee groepen moisten zijn zodat de onderlinge verschillen niet zouden leiden tot lange wachttijden. Niets stond drie prachtige fietsdagen in de weg. Het noodweer in de nacht voor de start had het plaveisel van de vaak holle wegen wel voorzien van een af en toe riskante sliblaag, maar voor de doorgewinterde Everlonaar mocht dit geen problemen opleveren. In de elfkoppige elitegroep, die als tweede was vertrokken slipte tijdens de afdaling na Hoogcruts,richting Slenaken, bij de meest ervaren man het achterwiel weg en hij kwam in ongewenste aanraking met het wegdek. Wat volgde was een tafereel dat deed denken aan een Nederlands damesteam in een tijdrit. Twee mannen konden de onfortuinlijke ontwijken maar ook zij bleven niet overeind. Schrammen en besmeurde kleding waren hun deel. De gevallene hield er een kapotte koersbroek en flinke schaafwonden aan arm en bovenbeen aan over. Onverdroten vervolgde hij zijn weg.

 

Al enigszins steunend en kreunend hield de groep pauze bij het hijgend hert. De eliteplus groep was ondertussen al bijna gevorderd tot Vaals en ook zij waren aan een korte pauze toe. Bij hen waren er tot dan toe geen noemenswaardige voorvallen geweest. Wel was er langzamerhand een vreemde mix van kameraadschap en wedijver ontstaan. Waar de verschillen bij de beklimmingen in eerste instantie beperkt maar toch duidelijk aanwezig waren kwam gaandeweg het oerinstinct boven om toch zolang mogelijk bij de onvermijdelijke kopgroep te blijven. Omdat er slechts één renner of hooguit een duo als eerste boven kon komen waren de excuses niet van de lucht. Gelukkig was het geen wedstrijd.

Na de pauze ontstonden er bij de elitegroep steeds meer afvallers: Na 70 km gingen de Egchelnaren de korste weg terug zoals vooraf aangekondigd. Pittige beklimmingen zagen zij niet echt meer zitten. Met 9 man werd de Eyserbosweg tegemoet gegaan. Slingerend en met het allerkleinste verzet werd deze bedwongen waarna weer 2 rijders besloten om toch maar terug te fietsen. Met 7 man werd de zijkant van de Keuteberg aangevallen: de Doodeman. Een verschrikkelijk pukkel, zo na 90 km, maar ook hier kwam het gezelschap boven om vervolgens via de Keuteberg af te dalen en via de Sibbegrubbe de 95 km en 1600 hoogtemeters te voltooien.

 

De eliteplusgroep was nog volledig intact en scheen, ondanks wat holle ogen, niet geleden tehebben. Een lid gaf aan dat hij morgen toch maar liever in de andere groep wilde rijden. 's Avonds waren er bij een aangename temperatuur nog enige tijd sterke verhalen te horen waarna gezamenlijk werd gegeten bij restaurant Stads. Hieropvolgend was er nog tijd genoeg voor een, of voor sommige roekelozen, meerdere biertjes. De toon was gezet.

 

Dag 2: De Hel van het  Mergelland

Zaterdag was Frans toch te geblesseerd voor een pittig rondje: hij vergezelde Johan die al had aangekondigd naar Baarlo te fietsen waar hem ook een berg wachtte, hout wel te verstaan, die nog opgeruimd moest worden. Na wat wisselingen in de groepen begon groep B aan een geweldige tocht: de Hel van het Mergelland. Nou, ze hebben ervan genoten. De wegen vooral in België waren niet overal even begaanbaar en de heuvels waren een beproeving. Met name de Rullen Brabant met een

stukje van 17 % was schier onoverkomelijk. Aangezien deze groep toch recreatief bezig was werd besloten om de 11 km lus niet te doen. In het plaatsje Pley werd een mooie binnenplaats gevonden voor een lunch. Na de pauze werd het tempo iets opgeschroefd, er lagen minder hoogtemeters in het verschiet. In een straf tempo ging het richting Valkenburg waar sommigen de Cauberg nog even opfietsten om het af te leren !  De groep ervoer het als een relaxed dagje: een beetje bijpraten en af  en toe flink aan de bak. Uiteindelijk werden er ruim 86 km met 1230 hms overwonnen.

Hoe anders ging het bij de superelite: De groep was enigszins aangepast en klaar voor dezelfde tocht, maar wel inclusief de lus die de andere groep niet aandurfde. Onder andere de beklimmingen van Les Waides en de Côte de Mortroux waren voor deze gelouterde groep kinderspel. Een enkeling gaf na 2,5 uur aan dat hij het toch wel tijd vond voor een rustmomentje. Omdat iedereen uit voorgaande clubuitstapjes zijn lesje had geleerd gingen allen aan de pasta, en dat had zijn uitwerking! Zelfs de man die tot dan toe onverwacht achterop bleef omdat hij zwak, ziek en misselijk was, bleek herboren. De heuveltoppen hadden een dusdanige aantrekkingskracht, dat er telkenmale gesprint werd tot aan de allerlaatste meters. Gelukkig was het geen wedstrijd. Toen bleek dat de tocht slecht 97 km lang zou zijn, werd er besloten om nog een extra rondje Cauberg te doen, maar dan wel in uitrij tempo. Zelfs dat bleek niet mogelijk. Redelijk "aan de hek" kwamen de slaven van de weg aan bij het hotel waar de andere groep nog zat na te genieten in de nazomerzon. Na een verkwikkende douche werd er gegeten bij De Munt en daarna werd er weer een terrasje opgezocht. De laatste drinker werd om 3 uur 's nachts in de buurt van Bergzicht gesignaleerd.

 

Dag 3: Helaas

Om half 8 zat toch iedereen aan het ontbijt, maar degenen die zich overdag en/of 's avonds nog wat hadden ingehouden kwamen bedrogen uit. 's Nachts was de regen met bakken uit de hemel gevallen en ook nu nog was er geen ophouden aan. Omdat het ernaar uitzag dat het niet echt droog zou worden werd besloten om de koffers te pakken en naar huis te gaan. Na een fikse pakkerd van icolle, die bedankt werd voor de gastvrijheid en prima ontbijtjes, was iedereen om een uur of 10 vertrokken.

Deelnemers: Robert Lenders, Henri Sijben, Marc Beurskens, Frank Martens, Chris Weerden, Frans Nouwen, Luuk Peeters, Rene Peeters, Arend Hoeve, Johan Sterren, Johan Koopmans, Henk Steeghs, Maurice Tillemans, Maurice Muurmans, Ernes Zeelen, Gabian Nicke, Pierre van de Heyden en Fer Wilms.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Kendal Cuthbert (donderdag, 02 februari 2017 02:03)


  I get pleasure from, cause I discovered exactly what I was having a look for. You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 • #2

  Christina Caskey (donderdag, 02 februari 2017 11:26)


  Howdy! This post could not be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this post to him. Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

 • #3

  Gerard Autry (maandag, 06 februari 2017 03:29)


  I've been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i am satisfied to show that I've a very good uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot indubitably will make certain to don?t fail to remember this site and provides it a look regularly.

 • #4

  Javier Bushong (maandag, 06 februari 2017 06:10)


  Thanks , I've just been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure in regards to the source?

 • #5

  Devorah Oates (donderdag, 09 februari 2017 00:15)


  I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

 • #6

  Loma Shumway (donderdag, 09 februari 2017 10:39)


  This is a topic which is near to my heart... Take care! Exactly where are your contact details though?

 • #7

  Lloyd Volk (donderdag, 09 februari 2017 13:08)


  Very soon this web page will be famous amid all blog people, due to it's good posts